DADDY

Iedere ouder en ieder kind stelt zichzelf vroeg of laat de vraag: Wat heb je van je ouder(s) geleerd wat je nooit meer zal vergeten.  Zij heeft haar vader al lang niet meer gezien en nu is hij ziek. Hij zal ook niet meer beter worden. Daddy is een nieuwe taboedoorbrekende voorstelling van regisseur Timothy de Gilde en toneelschrijver Magne van den Berg.  Een persoonlijk en kwetsbaar verhaal vol dans, muziek, krachtige taal en grote emoties, maar ook met liefde en humor.

Ik heb je zo gemist
want iets dat jij nooit wist
daddy
is dat ik altijd aan je dacht
en ook heel lang heb verwacht
dat jij mij op een dag
van school zou komen halen
mee op een reis die jij zou betalen  

Een puberdochter en haar vader beleven samen een uur waarin ze huilen, lachen, muziek maken, ruziemaken, zwijgend roken, zingen en dansen. Ze houden van elkaar én haten elkaar. Alles moet gezegd nu het nog kan. Wat nemen ze elkaar kwalijk en wat hebben ze van elkaar geleerd? Samen beleven ze een ontmoeting en nemen ze afscheid.

Misschien weet je pas wie je zelf bent als je weet wie je ouders zijn. En weten waar je vandaan komt is voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. Met elkaar praten over je thuissituatie en de relatie met je ouders is belangrijk. Zeker ook als er problemen zijn; bijvoorbeeld omdat we dicht op elkaar hebben geleefd tijdens de pandemie of omdat er juist altijd een enorme afstand is tot je ouder.

Regisseur Timothy de Gilde is zelf recentelijk vader geworden en is daarna zijn vader verloren. De Gilde: “Zittend naast mijn vader op zijn sterfbed vroeg hij mij ‘of alles gezegd was’. Die vraag is een van de uitgangspunten voor deze voorstelling.”

Regie Timothy de Gilde
Tekst Magne van den Berg
Spel & dans Ayisha Siddiqi, Mike Libanon en Jinko Adams
Muzikant & componist Michelle Samba
Decorontwerp & kostuums Janne Sterke
Lichtontwerp Tim van ’t Hof
Dramaturgie Khadija El Kharraz Alami


Alles in deze voorstelling is goed gedoseerd. Timothy de Gilde, befaamd dankzij onder meer Bromance en Game over, regisseerde sober en maakt daarmee, ook danzkij de voortreffelijke acteurs, de emotie op fijnzinnige wijze voelbaar. Scenes ★★★★

In ‘Daddy’ ontmoet een meisje haar vader voor het eerst sinds hij haar en haar moeder verliet. Opnieuw weten regisseur Timothy de Gilde en schrijver Magne van den Berg vanuit een eenvoudig uitgangspunt een grote emotionele intensiteit te bereiken. NRC ★★★★


fotos Julian Mailwald