HASSAN EN MOOS

Hassan en Moos zijn onafscheidelijk, meer dan vrienden, broers. Ze doen alles samen: klieren op school, voetballen op Moos’ Joodse voetbaltoernooi en Eid al-Fitr vieren bij de familie van Hassan.

Mayobroers

Ook maken ze samen TikToks. Als ‘de Mayobroers’ nemen ze vlogs op in de snackbar vlakbij school. In die vlogs maken ze harde grappen, vooral over Hassan’s Islamitische – en Moos’ Joodse achtergrond. Zij mogen die grappen best maken, vinden ze, omdat ze beste vrienden zijn. Maar als het Israël-Palestina conflict weer eens oplaait, en hun volgers eisen dat de Mayobroers kleur bekennen, komt Hassan en Moos’ vriendschap op het spel te staan. Is het tijd voor de Mayobroers om definitief offline te gaan? En kun je iemands broer wel zijn, als de geschiedenis je in verschillende kampen plaatst?

Klassenvoorstelling

Deze gewaagde klassenvoorstelling vol TikToks, broederschap en snackbar-ruzies  maakt het Israël-Palestina conflict en de impact daarvan op Nederlandse moslims en joden bespreekbaar. De voorstelling is in voorjaar 2025 te zien in de Nederlandse klaslokalen.

Young Europe IV festival

Hassan en Moos werd geschreven door Tomer Pawlicki in het kader van Young Europe, een artistiek samenwerkingsproject van European Theatre Convention waarin zeven opkomende schrijvers uit zeven Europese landen werken aan nieuwe teksten voor een jong publiek.

De voorstelling gaat vrijdag 19 april in première tijdens het Young Europe IV festival in Nova Goria, Slovenië. In 2025 gaat de voorstelling op tournee langs Nederlandse middelbare scholen.

Content notes

Deze voorstelling bevat (Islamofoob, antisemitisch) expliciet taalgebruik.

Makers en spelers

tekst Tomer Pawlicki

regie Timothy de Gilde

dramaturgie Nina van Tongeren

dramaturgie en interne begeleiding tekst Paulien Geerlings 

externe begeleiding tekst Mohammad Al Attar    

muziek Bart Rijnink

spel David Roos, Juan Zyad  

met dank aan Marius Mensink | Younggangsters