TERUG NAAR PRINSENPLEIN

Gershwin Bonevacia gaat in Terug naar Prinsenplein op zoek naar zijn tienjarige zelf, ‘Gush’.Wie was Gush, hoe heeft Gush bijgedragen aan Gershwin en waar komt de gevoelsmatige ontstane afstand vandaan? Tijdens deze zoektocht stuit de volwassen Gershwin op allerlei trauma’s, scheve verhoudingen en taboes.

Terug naar Prinsenplein is een onderzoek naar het verleden, familiebanden en het kind-zijn. Tegelijkertijd is het een ode aan de jonge onbevreesde ik-figuur en een verwoede poging om die terug te vinden in de volwassen Gershwin.

Gershwin Bonevacia is dichter, schrijver en performer. Van 2019 tot 2022 was Gershwin Stadsdichter van Amsterdam. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic. In 2021 verscheen bij Das Mag zijn tweede dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang en vertaalde hij het kinderboek Zo klinkt verandering van de befaamde Amerikaanse spoken word-artiest Amanda Gorman. In 2022 was Gershwin een van de schrijvers van 3PAK, het geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Terug naar Prinsenplein is zijn eerste solo theatervoorstelling. 

Tekst en Spel: Gershwin Bonevacia | Regie: Timothy de Gilde | Muziek: Gershwin Bonevacia, Elisha Amonoo-Neizer, Nana Adjoa en Vernon Chatlein | Scenograaf: Atelier Clement | Lichtontwerp: Jasper Nijholt | Algemene leiding: Zafer Yurdakul | Zakelijke leiding: Natalie Beckers | Producent: Trisha de Lang | Strategische marketing en publiciteit: Miriam Mustamu | Impresariaat: George Visser Productions | Campagnebeeld: Selwyn de Wind

“Gershwin Bonevacia gaat luchtig aan de haal met lelijke herinneringen uit zijn jeugd.” (keuze van de criticus, Theaterkrant)

“Zijn vertelling betovert.” ●●●●● (NRC)

Het theaterstuk Terug naar Prinsenplein van Gershwin Bonevacia is op zaterdag 15 juli in première gegaan op Over het IJ Festival in Amsterdam. Gershwin gaf twee dagen voor de première een voorproefje van de voorstelling bij Met het Oog op Morgen, terugluisteren kan hier. Op 17 juli was Gershwin te gast bij Kunststof op NPO Radio 1 waar hij met Willemijn Veenhoven in gesprek ging over verschillende thema’s uit de voorstelling en de première. Beluister het gesprek hier.

‘Poëtische teksten worden afgewisseld met meer verhalende passages… Precies daarin is hij op zijn best: de grens opzoeken tussen zware en lichte thematiek… In Terug naar Prinsenplein zijn zowel de teksten als het decor adembenemend.’ Theaterkrant

‘Via uiteenlopende jeugdherinneringen en golvende poëtische teksten verleidt Gershwin Bonevacia je het stuk in. Soms is zijn stem warm en gecontroleerd, dan weer haalt hij uit, schreeuwt.’ Gina Miroula, Het Parool

Ook was Gershwin op 17 juli te gast bij Volgspot op NPO Radio 5 waar hij met Hijlco Span in gesprek ging over zijn voorstelling ‘Terug naar Prinsenplein’. Beluister hier het gesprek.