TRANENSTICK OF DOOIE HOND

TRANENSTICK OF DOOIE HOND – TONEELGROEP OOSTPOOL

Twee acteurs overvallen een ogenschijnlijk doodgewoon klaslokaal. Beiden hebben hun toneelschooldiploma op zak. Gewapend met een lijkkist, Shakespeare’s Hamlet en Stanislavski’s Lessen voor Acteurs trachten ze de wetten van het toneelspel te doorgronden en te presenteren aan de jonge schoolgaande mensch. Dit blijkt een stuk lastiger dan ze in eerste instantie vermoeden. Een saboterende collega-acteur, matige tekstvastheid en een belletje van Kemna Casting zijn storende factoren. Maar een onmogelijke dubbelrol, een afwijzing voor Soldaat van Oranje en bovenal de ongrijpbare toneelgeest van de vermoorde vader van Hamlet eisen bijna alle aandacht op. En of je nu beter een tranenstick gebruikt om een huilende Ophelia te spelen, of de emotionele herinnering aan je dode hond is ook niet duidelijk.

Kortom, twee jonge acteurs ontdekken alle basiselementen van het theater. Tijdens deze zoektocht blijken acteurs niet veel anders te zijn dan pubers: ze worstelen met identiteitsproblemen, ze zijn emotioneel, ze laten zich niet controleren en begrenzen. En bovenal: ze zien soms geen verschil tussen realiteit en fantasie.

concept Timothy de Gilde, Olaf Malmberg | regie Timothy de Gilde | spel (afwisselend) Olaf Malmberg, Matthijs IJgosse, Nard Verdonschot, Ferdi Stofmeel, Laurens van Lottum, Abe Dijkman, Yari van der Linden, Tim Schmidt | foto’s Suzanne Ophof